Monday, June 21, 2010

KURSUS KEMAHIRAN: ILMU PERKHEMAHAN TAHAP 2 2010


ALHAMDULILLAH, PADA 10 - 13 JUN 2010, SERAMAI 22 ORANG PEGAWAI (10 LELAKI 12 PEREMPUAN) TELAH MENYERTAI KURSUS ILMU PERKHEMAHAN TAHAP 2 YANG DIADAKAN DI D'PUNCAK BRIS, SIK, KEDAH DARUL AMAN. FOKUS UTAMA DALAM PERKHEMAHAN KALI INI IALAH KURSUS ASAS KESELAMATAN DI AIR & PEMANTAPAN ILMU ASAS PERKHEMAHAN. 
 ALHAMDULILLAH, DALAM KURSUS ASAS KESELAMATAN DI AIR, KITA TELAH DILATIH OLEH JURULATIH PERSATUAN JURULATIH REKREASI MALAYSIA. MEREKA TERDIRI DRPD BEKAS KOMANDO YANG SEKARANG MENGANJURKAN AKTIVITI 'OUTDOOR' DAN DIIKTIRAF OLEH KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN. SELAMA DUA HARI PARA PESERTA TELAH DILATIH DAN DIAJAR BERKAITAN KESELAMATAN DI AIR BERMULA DARI ASAS BERENANG HINGGA MENGGUNAKAN SKUBA.

KEMAHIRAN LAIN YANG DILALUI OLEH PARA PESERTA IALAH EKSPEDISI SEJAUH LEBIH KURANG 2 KM YANG TERPAKSA TURUN NAIK BUKIT, MELALUI TEROWONG, MENYEBERANGI TASEK DAN BERKHEMAH DI TEPI TASEK BRIS. PESERTA HANYA DIBEKALKAN 'SURVIVAL KIT' (MAKAN UBI KENTANG, UBI KELEDEK DAN IKAN KERING JEEEE....). DI SEBELAH MALAM, PARA PESERTA TELAH DIARAHKAN UNTUK MENGATUR STRATEGI MENGAWAL KEM SENDIRI DAN MENYERANG KEM MUSUH DALAM WAR GAME. PARA PESERTA JUGA TELAH MEMPELAJARI TEKNIK MEMBINA KOD RAHSIA ATAU BAHASA ISYARAT YANG BOLEH DIGUNAKAN DALAM PERKHEMAHAN DAN MEMBUAT MENARA KAWALAN.

PIHAK SEKRETARIAT BERHARAP PARA PESERTA DAPAT MEMANFAATKAN ILMU YANG DIPEROLEHI UNTUK KEBAIKAN DIRI SENDIRI DAN SETERUSNYA PARA PELAJAR. TAHNIAH, SYABAS DAN TERIMA KASIH KEPADA MEREKA YANG TERLIBAT DALAM MENJAYAKAN KURSUS INI. JUMPA LAGI DI KURSUS YANG AKAN DATANG, INSYA ALLAH.

No comments: