Monday, September 15, 2008

TAZKIRAH RAMADHAN 2

Penyimpan Mohor2 Besaq...Yang Besaq2 Kepala dgn ini mengisyhtiharkan bahawa PUBLIC HOLIDAYS untuk semua ...... untuk Sebulan (No Overtime!! and No Replacement!!! ). Maka Dgn ini ingin diberikan sedikit Pesanan kepada MANUSIA : - Kalau dok beratur panjang di Kedai Mamak di waktu puncak -Bukan ...... yang suruh!! -Kalau ada Runner dok tolong beli Bekalan - Dia takdak kena mengena dgn ......!!! - Kalau tak reti2 nak buat amal ibadat - Bukan ...... yang dok bagi hampa MALAS tau!! - Kalau dok pakai terdedah sana-sini - Bukan .......yang suruh dan bukan ...... yang suruh tengok..!! - Kalau dok pi berkepit sana-sini dgn marka siang malam - Bukan ...... yang bagi line!! - Kalau dok Boros sangat shopping Raya - Bukan ...... yang suruh!! - Kalau dok tak habis2 mengata orang - Bukan ...... yang bagi idea!! - Kalau tak habis2 dok berdengki kat orang - Memang bukan ...... yang dok cucuk!! Maka MANUSIA, ambillah peluang ini untuk UPGRADE kan Diri anda, KENALI lah Diri Anda, BERBUAT BAIK lah dan SUCI kanlah Diri Anda. Kumpulkanlah Pahala sebanyak mungkin..........Renungkanlah..Adakah masa ini yang paling sesuai untuk BERUBAH atau Anda masih Menunggu!!!!...Tunggu Sapa lagi.... Jangan lupa Bayar Zakat Fitrah tau!!!.....Ada juga yg dok merungut Zakat mahal .....Ini pun takdak kena mengena ...... dgn tau!!.. Tolonglah Manusia ooiii........Kalau Semua dah Beriman dan ikut Jalan yang Benar...kami punya kerja pun kurangla sikit....Kamipun dah letih Overtime.... Akhir kata - SELAMAT BERPUASA Dan BERIBADAT .......................... We Will be Back to Office after Ramadhan ....he..he

"Sesungguhnya Nabi SAW telah bersabda :Apabila tibanya bulan Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga,dan ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggusyaitan-syaitan. ." Hadis ini diriwayatkan Bukhari danMuslim.

Menurut pendapat Imam Nawawi Rahimahullah didalam syarahnya menyebut bahawa proses perantaian tersebuthanyalah satu simbolik atau majaz untuk menunjukkan betapasyaitan sudah tidak mampu untuk melaksanakan tugasnyaseperti biasa memandangkan orang-orang Islam sudahpunberpuasa. Puasa yang dilakukan oleh orang-orangIslam akan menyempitkan saluran darah yang menjadi laluansyaitan dan akan berkuranglah nafsu yang merajai hatimanusia selama ini. Oleh kerana itu, syaitan tidak dapatmenjalankan tugasnya dan keadaan ini menyebabkan dirinyabagaikan di'rantai'. Dalam erti kata lain, puasalahyang menjadi punca kepada perantaian ini dan kepadaorang-orang yang tidak melaksanakan ibadat puasa, pengaruhsyaitan ke atas dirinya samalah seperti bulan-bulan yang lain.
Sebagai kesimpulannya, pemahaman para ulama'terhadap hadis ini yang menyatakan syaitan-syaitan dirantaiterbahagi kepada dua iaitu memahaminya secara simbolikataupun memahaminya di atas maknanya yang zahir.
Seandainya seseorang itu berpuasa dengansebenar-benarnya, maka sesungguhnya dia telah merantaisyaitan daripada mendekati dirinya.
terpulang bagaimana kita hendak menjaga nafsu itu.
sila beri pembetulan sekiranya kesalahan.

No comments: